Ta strona używa mechanizmu ciasteczek (cookie). Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies. OK, rozumiem
Konkurencja producentów trzody chlewnej z Hiszpanii pogarsza sytuację polskich hodowców

Niskie ceny i duże rozdrobnienie w procesie wytwórczym powodują, że produkcja trzody chlewnej w Polsce staje się coraz mniej opłacalna. Tym bardziej że są w Unii kraje, takie jak Hiszpania, które dofinansowują ten segment rolnictwa, by ograniczyć wysokie bezrobocie. W tym kraju liczba sztuk trzody chlewnej przewyższyła tę notowaną na rynku niemieckim.

 

Produkcja trzody w Hiszpanii mocno wzrasta, ponieważ – jak wynika z mojego rozeznania – Hiszpanie znaleźli w rozwoju produkcji trzody chlewnej sposób na ograniczenie bezrobocia. Dość spore pieniądze, i to łatwe pieniądze, wchodzą do tego przemysłu i są wykorzystywane – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Marian Kapłon, prezes zarządu Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej.

W Hiszpanii pod koniec ub.r. było 28,4 mln sztuk trzody chlewnej, co dało jej pozycję lidera w Unii Europejskiej. Kraj ten wyprzedził tym samym zajmujące dotychczas pierwszą pozycję Niemcy (27,5 mln). W ciągu roku pogłowie świń w Hiszpanii wzrosło o 6,7 proc. Kraj ten od lat boryka się z wysokim bezrobociem. Ostatnie dane wskazują jednak, że liczne reformy przynoszą efekty. Bezrobocie spadło z niemal 27 proc. na początku 2013 roku do mniej niż 21 proc. pod koniec 2015 roku.

Przez dwa ostatnie lata produkcja trzody chlewnej w Hiszpanii rosła o 7 proc. rocznie i podobno tak ma rosnąć przez kolejne 3–4 lata – mówi Kapłon. – To oznacza, że produkcja trzody chlewnej w Hiszpanii wzrośnie o 50 proc. w 5–6 latach, czyli będą produkować tyle, ile teraz produkujemy w Polsce.

W Polsce na koniec 2015 roku pogłowie trzody chlewnej wynosiło niespełna 10,6 mln sztuk i było 6 proc. niższe niż rok wcześniej oraz o 9 proc. niższe niż w czerwcu 2015 r. Jeszcze pod koniec 2007 roku stada liczyły łącznie ponad 17 mln loch, tuczników i prosiąt.

Branża narzeka na niską opłacalność produkcji. Jak podkreśla Kapłon, jednym z czynników jest spadająca cena. W czerwcu 2015 roku za 1 kg żywca wieprzowego płacono rolnikom 4,43 zł w skupie, a na targowiskach 4,52 zł, tj. odpowiednio o 16,7 proc. i o 10,5 proc. mniej niż w czerwcu 2014 roku.

Innym czynnikiem jest rozdrobnienie w produkcji. W branży działa ok. 300 tys. gospodarstw, ale 2 tys. z nich odpowiada za hodowlę 80 proc. trzody.

Elementem bardzo krytycznym dla producentów jest integracja pionowa. My jesteśmy w większości sami, czyli produkujemy tuczniki, które kupuje pośrednik, potem są one ubijane w dużej ubojni, a następnie mięso trafia przez jakąś dużą centralę dystrybucyjną do sklepów. Dla przykładu w Danii producent uczestniczy w zyskach zakładów mięsnych, dostaje dywidendę na koniec roku, która jest dość istotnym elementem jego ceny, jaką akumuluje – wyjaśnia prezes Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej.

Jak podkreśla, takie zasady mogły obowiązywać również w Polsce, ale zabrakło do tego woli politycznej.

To, co w tej chwili mamy na rynku trzody chlewnej, jest kumulacją zaniedbań, jakie zostały poczynione przez ostatnie 25 lat. Miał być program rządowy dla trzody chlewnej, ale tak naprawdę go nie ma – przekonuje Marian Kapłon.

 

Komentowanie dozowolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników.

Najnowsze informacje

Ceny jaj w Polsce
W ostatnich dwóch latach ceny jaj...

Jakie warunki musi spełnić rolnik...
Od początku roku rolnicy mogą spr...

Ochrona prawna odmian roślin
Projekt nowelizacji ustawy przewi...

Ptasia grypa w Sokołowicach. Poli...
Sokołowice (woj. dolnośląskie). W...

Od 11 lutego 2017 r. obowiązek za...
Od 11 lutego 2017 r. będą mogły b...

Greccy rolnicy zablokowali przejś...
Greccy rolnicy zablokowali przejś...

Rolnicy, poszkodowani w wyniku wy...
Rolnicy, poszkodowani w wyniku wy...

Słupki strunobetonowe do sadów. C...
Podczas ostatnich targów sadownic...

Produkty rolne wysokiej jakości t...
Ministerstwo rolnictwa będzie pra...

Drzewo na własnej działce wytnies...
Od niespełna miesiąca obowiązuje ...

Ceny produktów spożywczych wzrosn...
Miniony rok nie był łatwy dla sek...

Ruszają konsultacji w sprawie pom...
Dziś został przekazany do konsult...

Rolnicy
Bruksela, Belgia. Setki kilogramó...

Jaka jest jakość sprzedawanych pr...
Jaka jest jakość sprzedawanych pr...

Polscy producenci wołowiny stawia...
Ekologia i zrównoważone rolnictwo...

Rośnie zainteresowanie polskimi p...
Kondycja branży mleczarskiej jest...

Afryka i Azja nowymi rynkami zbyt...
Polska jest jednym z największych...

Harmonogram PROW 2014-2020
Do połowy roku zostaną uruchomion...