Ta strona używa mechanizmu ciasteczek (cookie). Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies. OK, rozumiem
Trzoda chlewna – obowiązek rejestracji jednej sztuki

Od 25 lutego br. każdy rolnik utrzymujący świnie, nawet jedną sztukę na własne potrzeby, ma obowiązek zarejestrować siedzibę stada oraz prowadzić księgę rejestracji świń.

 

Od 2006 r. Polska stosowała odstępstwo przewidziane w art. 3 ust. 2 dyrektywy 92/102/EWG w odniesieniu do gospodarstw hodujących jedną świnię, przyznane Polsce decyzją Komisji z dnia 1 lutego 2006 r. przyznającą niektórym państwom członkowskim odstępstwo przewidziane w art. 3 ust. 2 dyrektywy Rady 92/102/EWG w sprawie identyfikacji i rejestracji zwierząt (2006/80/WE). Odstępstwo to dotyczyło zwolnienia z obowiązku rejestrowania siedziby stada i prowadzenia księgi rejestracji świń osób utrzymujących nie więcej niż jedną świnię na własne potrzeby.

W wyniku audytu przeprowadzonego przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii Komisji Europejskiej (FVO) – DG(SANCO) 2014–7294 w Polsce w 2014 r. w celu oceny wdrożenia kontroli zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń Komisja Europejska zaleciła podjęcie działań zmierzających do uchylenia tego odstępstwa.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, po zasięgnięciu opinii Głównego Lekarza Weterynarii, zwrócił się do Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) Komisji Europejskiej z prośbą o zmianę załącznika do decyzji 2006/80/WE w celu uchylenia przyznanego Polsce odstępstwa.

Jednocześnie MRiRW przypomina, że w odniesieniu do produkcji mięsa świń przeznaczonego na użytek własny, kwestie te zostały uregulowane w ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577) oraz w przepisach rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2015 r. poz. 392, z późn zm.), zgodnie z którymi m.in. należy co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju poinformować powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju oraz poddać mięso badaniu na obecność włośni.

Źródło: MRiRW, Fot. pixabay.com

04-03-2016 admin

Komentowanie dozowolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników.

Komentarze

  • No i pewnie, musi być to wszystko sprawne i zorganizowane, a nie.

Najnowsze informacje

Ceny jaj w Polsce
W ostatnich dwóch latach ceny jaj...

Jakie warunki musi spełnić rolnik...
Od początku roku rolnicy mogą spr...

Ochrona prawna odmian roślin
Projekt nowelizacji ustawy przewi...

Ptasia grypa w Sokołowicach. Poli...
Sokołowice (woj. dolnośląskie). W...

Od 11 lutego 2017 r. obowiązek za...
Od 11 lutego 2017 r. będą mogły b...

Greccy rolnicy zablokowali przejś...
Greccy rolnicy zablokowali przejś...

Rolnicy, poszkodowani w wyniku wy...
Rolnicy, poszkodowani w wyniku wy...

Słupki strunobetonowe do sadów. C...
Podczas ostatnich targów sadownic...

Produkty rolne wysokiej jakości t...
Ministerstwo rolnictwa będzie pra...

Drzewo na własnej działce wytnies...
Od niespełna miesiąca obowiązuje ...

Ceny produktów spożywczych wzrosn...
Miniony rok nie był łatwy dla sek...

Ruszają konsultacji w sprawie pom...
Dziś został przekazany do konsult...

Rolnicy
Bruksela, Belgia. Setki kilogramó...

Jaka jest jakość sprzedawanych pr...
Jaka jest jakość sprzedawanych pr...

Polscy producenci wołowiny stawia...
Ekologia i zrównoważone rolnictwo...

Rośnie zainteresowanie polskimi p...
Kondycja branży mleczarskiej jest...

Afryka i Azja nowymi rynkami zbyt...
Polska jest jednym z największych...

Harmonogram PROW 2014-2020
Do połowy roku zostaną uruchomion...