Ta strona używa mechanizmu ciasteczek (cookie). Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies. OK, rozumiem

Highlander - szkockie bydło mięsne


Obecna ocena: 2.93, głosów: 15
Oceń zasób:

Szkocka rasa bydła wyżynna Highlander jest starą szkocką rasą bydła, cechującą się długimi rogami i kudłatą sierścią. Rasa została wyhodowana w północnej Szkocji. Do Australii i Ameryki Północnej trafiła na początku XIX wieku. Powstała w wyniku krzyżówki dwóch ras, czarnej i rudej. Współcześnie, szkocka rasa wyżynna cechuje duża różnorodność barw.
Rasa jest znana z dużej wytrzymałości na warunki naturalne (prawdopodobnie z powodu surowych warunków kraju ich pierwotnej hodowli), a także małej wybredności w spożywanej diecie. W zastępstwie grubej warstwy tłuszczu rasę przed zimnem chroni gruba, kudłata sierść, dzięki temu ich mięso jest chudsze niż tradycyjna wołowina.


Dodał: admin
Komentowanie dozowolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników.